Inainte de Craciun am cumparat lapte condensat, muuuult lapte condensat pentru ca am profitat de promotia cumperi 5, primesti 12, asa ca trebuie sa il si folosesc la ceva. Si l-am folosit cu succes la acest tort. O data cu tortul am pus la treaba si setul de tavi de tort pe care l-am luat nu demult si care isi face foarte bine treaba. E musai sa va spun ca nu se cumpara un blat de tort copt intr-o singura tava si ulterior feliat cu blatul de tort copt in 2-3 tavi egale, respectiv fiecare foaie e coapta individual.
Tortul iese mult mai uniform, blatul creste mai inalt si per ansamblu, tortul este inalt, usor de umplut, usor de ornat. Acuma sa vedem care e treaba cu dulce de leche. Reteta o gasiti aici si practic aveti nevoie de o conserva de lapte condensat, un cui, un ciocan si o craticioara cu apa. O data dulce de leche preparat (l-am lasat mai mult la fiert pentru ca trebuie sa fie destul de gros pentru crema de tort), il lasam sa se raceasca de tot inainte de a-l folosi pentru crema.
Ingrediente pentru un tort de 20 de felii:
- 180ml cafea neagra fierbinte
- 60g cacao
- 2 lingurite scortisoara macinata
- 250ml faina
- 2 lingurite praf de corp
- un varf de cutit sare
- 170g unt moale
- 250g zahar
- 3 oua
- 180ml lapte batut sau iaurt
- vanilie dupa gust
Incingem cuptorul la 180 grade si tapetam cu hartie de copt (sau unt si faina) 2 tavi cu diametrul de 26 cm. Apoi, intr-un bol mare, amestecam cafeaua, cacaua, scortisoara si vanilia pana avem o crema omogena. Adaugam apoi laptele batut si amestecam din nou. Separat, spumam untul si zaharul, 5 minute, cu mixerul la viteza mare. Adaugam apoi ouale, unul cate unul, amestecand dupa fiecare.
Cernem faina impreuna cu sarea si praful de copt si in spuma de unt si ou, adaugam alternativ 1/3 din amestecul de cacao, apoi 1/3 din faina, amestecand foarte bine dupa fiecare. Impartim coca obtinuta egal in cele 2 tavi, apoi le dam la cuptor. Coacem 30-35 minute sau pana trece testul scobitorii. Cat timp blatul sta la cuptor, pregatim siropul: topim 200g zahar intr-o craticioara si cand e caramelizat, punem 150 ml apa si o fiola esenta de rom. Vom avea un sirop dulce si aromat. Punem primul blat (dupa ce l-am lasat sa se raceasca de tot pe un platou) si il insiropam cu ½ din sirop.
Pentru crema, amestecam 200g crema de branza, dulce de leche si 200ml frisca batuta (frisca trebuie sa fie foarte tare). Le mixam toate pana crema e omogena si punem un strat generos de crema peste primul blat. Asezam al doilea blat, il insiropam cu restul de sirop si imbracam intreg tortul in crema ramasa. Pentru decorat, am folosit banuti de ciocolata alba, dar nu sunt obligatorii, la capitolul decorare e numai si numai alegerea voastra.
Blatul este foarte consistent, deci siropul este absolut necesar. Puteti sa folositi insa si un alt sirop in afara de cel de zahar ars, cum ar fi siropul de la amandine sau pur si simplu siropul de la un compot de fructe. Tortul are o aroma asemanatoare cu cea de turta dulce si crema de caramel, pentru ca pana la urma dulce de leche asta este, un soi de caramel, completeaza foarte bine blaturile. Din aceeasi compozitie puteti si sa coaceti 3 blaturi in loc de 2, pentru un tort mai inalt. Acum va las cu pozele de final, care sper ca sunt suficient de reusite pentru a va strani interesul pentru acest tort cu totul si cu totul deosebit. Sa va fie de bine!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu