Salata mexicana in 7 straturi sau 7 layer dip este o salata specifica bucatariei tex-mex adica o combinatie intre bucataria americana si cea mexicana si este perfecta pentru orice petrecere. Ce este asa deosebit la aceasta salata? Cu siguranta combinatia de ingrediente este una speciala. In general, in aceasta salata se regaseste salsa, carnea tocata de vita, guacamole, fasole boabe, smantana, cascaval, masline. Eu nu am pus fasole pentru ca nu e pe gustul tuturor, asa ca am pus carne tocata. Cat despre condimente, am gasit la Auchan condimente tex-mex, respectiv un amestec de condimente mexicane, destul de picante, dar nu se simt atat de tare in combinatie cu restul ingredientelor din salata. Cat despre salsa, am cumparat-o gata facuta, tot de la raionul de condimente si sosuri. Acum sa va spun ce contine fiecare strat:
Ingrediente:
- 2 avocado mari, coapte
- ½ ceapa mica
- 2-3 catei de usturoi pisati
- 2 lingurite suc de lamaie
- 3 linguri iaurt natural
- sare si piper dupa gust
- 500g carne tocata de vita
- o ceapa tocata marunt
- 4 linguri ulei
- 2 lingurite condimente tex-mex sau condimente pentru carne tocata
- 400ml salsa
- 2-3 cepe verzi
- 200g masline negre foliate
- 200ml smantana
- 150g cascaval afumat (eu am folosit gouda afumata)
Pentru avocado: fara a-l curata de coaja il taiem pe jumatate, il desfacem in 2 parti egale, scoatem samburele si apoi scoatem miezul folosind o lingurita. De accea e foarte important ca avocado sa fie copt, respectiv sa fiti atenti cand il alegeti sa nu fie tare ca piatra, iute ca sageata, ci usor moale la atingere. Atentie insa, daca e prea moale, mai ales la capete, se poate sa fie stricat, deci alegeti cu grija. O data ce am scos miezul de la avocado, il punem in blender impreuna cu iaurtul, sucul de lamaie, usturoiul, ceapa, sare si piper dupa gust. Amestecam totul cu blenderul pana avem o pasta fina. Mai punem sare si piper daca e nevoie.
Intr-un vas incapator, punem primul strat al salatei: pasta de avocado, pe care o nivelam foarte bine.
Apoi urmeaza stratul de carne tocata: incingem intr-o tigaie cele 4 linguri de ulei, in care calim ceapa. Cand ceapa este translucida, punem carnea de vita, amestecand in continuu, pana sfarmam bucatile mai mare de carne. Punem si condimentele tex-mex si lasam carnea pe foc, amestecand din cand in cand 10-15 minute sau pana carnea isi schimba de tot culoarea. Daca o gustati, stiti sigur cand e gata. Lasam carnea sa se raceasca putin, apoi o punem in bol, peste stratul de avocado. La fel ca fiecare strat, cel de carne trebuie foarte bine nivelat.
Urmeaza stratul de salsa. Veti gasi in magazine diverse tipuri de salsa, de la mild la hot, totul depinde de cat de picanta doriti sa fie salata si mai ales de condimentele pe care le folositi pentru carne: daca si ele sunt foarte picante, poate e mai bine sa alegeti o salsa mild. Daca nu gasiti si nu gasiti salsa, puteti sa o inlocuiti cu ketchup, desi nu e de departe acelasi lucru, insa e pacat sa nu incercati reteta din cauza unul singur ingredient.
Dupa ce ati nivelat stratul de salsa, urmeaza restul straturilor, in ordinea asta: ceapa verde, maslinele negre taiate felii, smantana si la final cascavalul ras. In ceea ce priveste cascavalul, si mai bine ar fi daca gasiti amestec de cascaval mexican gata razuit, dar daca nu gasiti, orice cascaval afumat este la fel de bun.
Salata este perfecta pentru petreceri in primul rand, pentru ca e cea mai buna la temperatura camerei, asa ca puteti sa o pregatiti prima, se face usor si nu e pretentioasa si apoi aveti mai mult timp pentru restul preparatelor. Puteti sa serviti salata in 7 straturi alaturi de nachos, chipsuri sau chiar tortillas. Da' nu va speriati, ca e buna si cu paine, e buna si goala, deci nu e musai sa investiti in nachos sau alte acareturi. Sa va fie de bine si felicitari celor care au ghicit ieri pe facebook ca e vorba de 7 layer dip :)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu