Mai nou fac tot mai des paine de casa. Am inceput cu focaccia de saptamana trecuta (apropos, trebuie sa va mai arat si focaccia cu ceapa) si am continuat cu o paine graham, cu muesli si seminte, care a fost un real succes, sau cel putin asa au zis oamenii care au mancat-o... Dana, Petrea... a fost sau n-a fost buna?
Acuma sa va zic despre faina. De cand am inceput sa nu mai cumpar paine si sa o coc in casa, am avut o revelatie in ceea ce priveste raftul cu faina din hypermarket. Doamneeee, cate feluri de faina se gasesc! Am luat o faina neagra, una pentru paine (cea 650) si una graham. Restul a fost simplu, va arat mai jos cum am procedat. As vrea sa va spun cum e si a doua zi si cum se pastreaza, dar nu a fost rost de asa ceva... s-a evaporat in cca 3 ore dupa coacere. Dar eu cred ca sta foarte bine si de pe o zi pe alta. Si ca sa nu fie reprosuri de genul “pai sigur, tu ai framantat cu KitchenAid si de aia ti se pare usor sa faci paine” (GLUMESC), m-am muncit si am framantat eu cu ale mele doua maini dibace. Si a functionat frumos :)
Ingrediente:
- 500g faina pentru paine graham sau faina integrala
- 300ml apa calduta
- un pliculet (7g) drojdie uscata
- 1-2 lingurite de sare (in functie de cat de sarata vreti painea, eu am pus 1 lingurita)
- 6 linguri muesli
- 5 linguri seminte de floarea soarelui (decojite, bineinteles)
In primul si in primul rand, amestecam drojdia uscata cu apa calduta si le lasam deoparte 10 minute, pana sa activeaza drojdia si e pregatita sufleteste de facut o paine ca-n povesti. Cernem faina cu sarea intr-un castron mare, facem o gropita in mijloc si in gropita turnam maiaua. Amestecam intai cu mana pana aluatul incepe sa se lege, apoi incepem sa framantam energic, vreo 5 minute asa, pana aluatul este omogen. Punem muesli si semintele, le impaturam in aluat si il mutam apoi cu totul pe planseta tapetata cu faina si il framntam alte 10-15 minute sau pana muesli si semintele sunt incorporate total. Mutam aluatul intr-un bol curat, il acoperim cu un prosop si il lasam la dospit 30 minute. Il scoatem apoi iar pe planseta, il mai framantam o data, apoi il punem in tava usor unsa cu ulei si il lasam la dospit o ora. Inainte de a baga painea la cuptor, o ungem cu un strop de ulei de masline si presaram seminte si muesli deasupra. Dam painea la cuptorul incalzit la 180 de grade, 35-40 de minute sau pana este rumenita bine.
Cam asa arata painea la final, eu sper din suflet sa aveti rabdare sa se raceasca inainte sa o gustati.
Ce imi place mie cel mai mult de cand am inceput sa fac paine in casa e mirosul absolut deosebit pe care il emana, si cand se coace si cand o scot din cuptor. Mirosul mi-a adus aminte instant de painea de la tara, pe care o cocea Buni Sia si matusa Ana o data pe saptamana, sambata si care era atat de buna de te lingeai pe degete si atat de naturala incat era buna si la o saptamana dupa. Si pe painea aia de casa ne facea buni o treaba foarte buna: ceapa rosie tocata foarte marunt, calita impreuna cu slaninuta tocata la fel de marunt si cu un strop de boia, dar care nu e foarte musai. Si toate astea vin puse pe felia de paine, asa cum e ea, sau si mai bine pe felia de paine unsa cu o crema delicioasa de crema de branza de capra sau branza de burduf.
Bunicile vostre faceau paine in casa? Aveti poze cu paine facuta de bunici sau de voi? Daca da, pregatiti fotografiile ca vine un concurs foarte dragut pe blog, da? Va pup cu drag si va multumesc ca ati mancat un colt de paine cu mine :)
Acuma sa va zic despre faina. De cand am inceput sa nu mai cumpar paine si sa o coc in casa, am avut o revelatie in ceea ce priveste raftul cu faina din hypermarket. Doamneeee, cate feluri de faina se gasesc! Am luat o faina neagra, una pentru paine (cea 650) si una graham. Restul a fost simplu, va arat mai jos cum am procedat. As vrea sa va spun cum e si a doua zi si cum se pastreaza, dar nu a fost rost de asa ceva... s-a evaporat in cca 3 ore dupa coacere. Dar eu cred ca sta foarte bine si de pe o zi pe alta. Si ca sa nu fie reprosuri de genul “pai sigur, tu ai framantat cu KitchenAid si de aia ti se pare usor sa faci paine” (GLUMESC), m-am muncit si am framantat eu cu ale mele doua maini dibace. Si a functionat frumos :)
Ingrediente:
- 500g faina pentru paine graham sau faina integrala
- 300ml apa calduta
- un pliculet (7g) drojdie uscata
- 1-2 lingurite de sare (in functie de cat de sarata vreti painea, eu am pus 1 lingurita)
- 6 linguri muesli
- 5 linguri seminte de floarea soarelui (decojite, bineinteles)
In primul si in primul rand, amestecam drojdia uscata cu apa calduta si le lasam deoparte 10 minute, pana sa activeaza drojdia si e pregatita sufleteste de facut o paine ca-n povesti. Cernem faina cu sarea intr-un castron mare, facem o gropita in mijloc si in gropita turnam maiaua. Amestecam intai cu mana pana aluatul incepe sa se lege, apoi incepem sa framantam energic, vreo 5 minute asa, pana aluatul este omogen. Punem muesli si semintele, le impaturam in aluat si il mutam apoi cu totul pe planseta tapetata cu faina si il framntam alte 10-15 minute sau pana muesli si semintele sunt incorporate total. Mutam aluatul intr-un bol curat, il acoperim cu un prosop si il lasam la dospit 30 minute. Il scoatem apoi iar pe planseta, il mai framantam o data, apoi il punem in tava usor unsa cu ulei si il lasam la dospit o ora. Inainte de a baga painea la cuptor, o ungem cu un strop de ulei de masline si presaram seminte si muesli deasupra. Dam painea la cuptorul incalzit la 180 de grade, 35-40 de minute sau pana este rumenita bine.
Cam asa arata painea la final, eu sper din suflet sa aveti rabdare sa se raceasca inainte sa o gustati.
Ce imi place mie cel mai mult de cand am inceput sa fac paine in casa e mirosul absolut deosebit pe care il emana, si cand se coace si cand o scot din cuptor. Mirosul mi-a adus aminte instant de painea de la tara, pe care o cocea Buni Sia si matusa Ana o data pe saptamana, sambata si care era atat de buna de te lingeai pe degete si atat de naturala incat era buna si la o saptamana dupa. Si pe painea aia de casa ne facea buni o treaba foarte buna: ceapa rosie tocata foarte marunt, calita impreuna cu slaninuta tocata la fel de marunt si cu un strop de boia, dar care nu e foarte musai. Si toate astea vin puse pe felia de paine, asa cum e ea, sau si mai bine pe felia de paine unsa cu o crema delicioasa de crema de branza de capra sau branza de burduf.
Bunicile vostre faceau paine in casa? Aveti poze cu paine facuta de bunici sau de voi? Daca da, pregatiti fotografiile ca vine un concurs foarte dragut pe blog, da? Va pup cu drag si va multumesc ca ati mancat un colt de paine cu mine :)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu