Pe cand, resemnata ca nu am avut parte de o iarna ca la carte, credeam ca vine primavara si ma pregateam sa scot artileria de retete culinare de primavara, se pare ca vremea s-a intors si o sa avem parte si de o iarna in adevaratul sens al cuvantului (sau cateva zile de iarna, daca nu se poate un anotimp intreg). Pe acest considerent va propun azi o reteta de supa cu cartofi copti, o supa foarte consistenta, cum trebuie de altfel sa si fie mancarea in timpul iernii, dar si foarte aromata, cu sunculita afumata si smantana dulce.
In timp ce cartofii erau la copt, nu am putut sa nu imi aduc aminte de cartofii si porumbul copti in jar pe care ii mancam la tara, la Aschileu, la unchiul Stefan si matusa Ana. Ei sunt singurele noastre rude la tara si in fiecare an ne rugam de mama sa ne lase un pic in vacanta acolo, cu verisorii nostri Oana si Liviu. Problema era ca eu si fratele meu Rares, care e cu 5 ani mai mare decat mine, eram un fel de Tom si Jerry cand eram mici si nu puteam imparti acelasi spatiu nici 5 minute fara scandal, asa ca nu ne prea lasa la tara impreuna, ca asa-i la tara, merge vorba si se afla in sat ca-s copiii posedati :) Da' si cand prindeam vacanta la Aschileu, era RAIUL pentru noi si ne bucuram de fiecare zi acolo si de fiecare mancarica pe care ne-o faceau. Apropo, cartofii copti in ler nu se compara cu cei copti pe jar, dar asta e viata la bloc, ne adaptam :)
Ingrediente pentru 6-8 portii:
- 2 cartofi mari cruzi, taiati cubulete mici
- 2 cartofi mari copti, taiati cubulete mici
- un litru supa de pui
- 500ml smantana dulce pentru gatit
- 150g kaizer, sunculita taraneasca sau bacon, taiat marunt
- 2 linguri chives uscat sau un fir de ceapa verde tocata marunt
- 2 catei de usturoi pisati
- 2 linguri ulei
- 80g cascaval ras
- sare, piper
Intr-o oala de supa incingem uleiul si tragem la tigaie sunculita, usturoiul, sarea si piperul, la foc mic, 2-3 minute. Stingem apoi cu supa de pui si 250ml smantana dulce si amestecam bine, lasam sa dea un clocot.
Punem cartofii cruzi, taiati cubulete si lasam sa fiarba 20 minute la foc mic, sau pana cand cartofii sunt aproape fierti. Punem apoi cartofii copti, chives sau ceapa verde tocata marunt si restul de 250ml smantana dulce. Lasam sa fiarba alte 10-15 minute la foc mic, apoi tragem de pe foc si punem cascavalul ras si amestecam pana se topeste cascavalul.
Supa e cea mai buna calda si e atat de satioasa ca nu aveti nevoie de paine sau crutoane. Dupa ce se raceste, se ingroasa destul de tare si atunci aveti 2 optiuni: ori o serviti ca pe tocanita, ori mai puneti o jumatate de cana de apa si o lasati sa mai dea un clocot si isi va relua aspectul de supa. O alta varianta e ca imediat ce trageti supa de pe foc sa o dati prin blender pentru a avea o supa crema delicioasa. Abia apoi puneti cascavalul. Cartoful copt schimba foarte mult gustul si va asigur ca nu se aseamana cu nicio supa de cartofi clasica. Sa va fie de bine!
In timp ce cartofii erau la copt, nu am putut sa nu imi aduc aminte de cartofii si porumbul copti in jar pe care ii mancam la tara, la Aschileu, la unchiul Stefan si matusa Ana. Ei sunt singurele noastre rude la tara si in fiecare an ne rugam de mama sa ne lase un pic in vacanta acolo, cu verisorii nostri Oana si Liviu. Problema era ca eu si fratele meu Rares, care e cu 5 ani mai mare decat mine, eram un fel de Tom si Jerry cand eram mici si nu puteam imparti acelasi spatiu nici 5 minute fara scandal, asa ca nu ne prea lasa la tara impreuna, ca asa-i la tara, merge vorba si se afla in sat ca-s copiii posedati :) Da' si cand prindeam vacanta la Aschileu, era RAIUL pentru noi si ne bucuram de fiecare zi acolo si de fiecare mancarica pe care ne-o faceau. Apropo, cartofii copti in ler nu se compara cu cei copti pe jar, dar asta e viata la bloc, ne adaptam :)
Ingrediente pentru 6-8 portii:
- 2 cartofi mari cruzi, taiati cubulete mici
- 2 cartofi mari copti, taiati cubulete mici
- un litru supa de pui
- 500ml smantana dulce pentru gatit
- 150g kaizer, sunculita taraneasca sau bacon, taiat marunt
- 2 linguri chives uscat sau un fir de ceapa verde tocata marunt
- 2 catei de usturoi pisati
- 2 linguri ulei
- 80g cascaval ras
- sare, piper
Intr-o oala de supa incingem uleiul si tragem la tigaie sunculita, usturoiul, sarea si piperul, la foc mic, 2-3 minute. Stingem apoi cu supa de pui si 250ml smantana dulce si amestecam bine, lasam sa dea un clocot.
Punem cartofii cruzi, taiati cubulete si lasam sa fiarba 20 minute la foc mic, sau pana cand cartofii sunt aproape fierti. Punem apoi cartofii copti, chives sau ceapa verde tocata marunt si restul de 250ml smantana dulce. Lasam sa fiarba alte 10-15 minute la foc mic, apoi tragem de pe foc si punem cascavalul ras si amestecam pana se topeste cascavalul.
Supa e cea mai buna calda si e atat de satioasa ca nu aveti nevoie de paine sau crutoane. Dupa ce se raceste, se ingroasa destul de tare si atunci aveti 2 optiuni: ori o serviti ca pe tocanita, ori mai puneti o jumatate de cana de apa si o lasati sa mai dea un clocot si isi va relua aspectul de supa. O alta varianta e ca imediat ce trageti supa de pe foc sa o dati prin blender pentru a avea o supa crema delicioasa. Abia apoi puneti cascavalul. Cartoful copt schimba foarte mult gustul si va asigur ca nu se aseamana cu nicio supa de cartofi clasica. Sa va fie de bine!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu