Chiar daca e impropriu sa ii spun lasagna, m-am gandit ca se potriveste si am vazut ca bucatarii gen Rachel Ray, cu origini sud-americane denumesc straturile de tortillas si carne “lasagna”. Pana la urma, termenul “lasagna” nu se refera numai la foile de paste, ci in general la reteta culinara in care o foaie de “ceva” se alterneaza cu un straturi de carne si sos. Asa ca, lasagna it is! Eu am folosit pentru reteta mea sos salsa facut in casa si vi-l recomand mai degraba decat orice sos salsa cumparat. Cat despre tortillas, le gasiti cam in toate magazinele, eu le-am luat de la Auchan, din Iulius Mall (pentru cei din Cluj). E o reteta care merge foarte repede si rezultatul este unul chiar delicios.
Ingrediente:
- 5-6 tortillas
- 500g sos salsa
- 500g carne tocata de vita
- o ceapa mare tocata marunt
- 3-4 catei de usturoi pisati sau dati prin razatoarea foarte fina
- o conserva 400g fasole boabe rosie
- 400g cascaval (eu am folosit gouda, dar puteti folosi orice fel de cascaval)
- porumb (este optional, eu nu am pus)
- condimente dupa gust: sare, piper, chilli, condimente mexicane sau tex-mex
- 4 linguri ulei
Incingem cuptorul la 200° C. Intr-o tigaie incigem uleiul, calim in el ceapa taiata marunt, apoi punem carnea si condimentele, amestecam si le lasam sa se caleasca impreuna pana carnea isi schimba culoarea. Punem fasolea, pe care o scurgem bine din conserva si o trecem pe sub un jet de apa rece si lasam fasolea sa se caleasca 5 minute alaturi de carne. Adaugam 4 linguri bune de salsa, mai lasam putin pe foc, 5 minute asa. Gata sosul de carne!
Urmeaza sa pregatim lasagna mexicana: intr-un vas termorezistent rotund (nu uitati sa ungeti peretii vasului cu putin ulei sau unt) punem o lingura de salsa si o intindem bine. Punem apoi o tortilla, un strat generos de salsa, un strat de carne, apoi un strat de cascaval faliat. Urmeaza alta torilla, salsa, carne, cascaval si tot asa pana sunt gata ingredientele. Peste ultima torilla mai punem 2 linguri de salsa, le intindem bine, punem cascavalul si dam la cuptorul incins 25-30 de minute sau pana cascavalul e foarte bine rumenit si furculita intra foarte usor in straturile de torillas.
Daca o lasati sa se raceasca putin, lasagna mexicana se va taia mult mai usor si isi va pastra mai bine forma, veti vedea ce frumoase sunt straturile. Ce-i drept, sunt sigura ca ar fi aratat si mai frumos daca puneam si porumb si poate chiar un pic de mazare, dar timpul nu-i pierdut, pentru ca la cat de bine a trecut, o sa o refac in curand. Sa va fie de cel mai bine! Aaaaa, si inca ceva: ma gandeam eu asa: daca tot v-am aratat cum se face sosul salsa in casa, nu as putea sa va arat si cum se fac torillas homemade? Ca sa aveti toate ingredientele preparate de voi? La cascaval nu ma bag, ca nu am unde sa fac in mini-casuta noastra, dar macar torillas ar fi bine sa stim cum sa le facem in casa, mai ales ca poate nu le gasiti in toate magazinele in care va faceti in mod normal cumparaturile.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu