De cand eram mici am crescut cu spanac, gatit in principiu de Buni Sia, sub forma se piure. Pe Luca l-am crescut la fel, cu muuult spanac in dieta si fara a se uita la desenele cu Popeye marinarul, spanacul este mancarea lui preferata. Asa ca, din cand in cand schimbam reteta, pentru ca nu as vrea sa se plictiseasca si sa nu il mai pape. Asa am ajuns la varianta de azi, spanacul la cuptor, cu ou, bineinteles (din care unul la vedere, ca Luca nu mai se lasa vrajit ca oul e “inuntru”, daca nu il vede, nu ma crede). Se face usor, este delicios si face impresie buna chiar si celor care nu sunt in mod normal fani “verzaciuni”.
Ingrediente:
- 400g spanac congelat
- 2 oua
- o ceapa alba medie
- 3-4 catei de usturoi
- 3 linguri faina
- 125 ml smantana dulce
- 200g crema de branza
- 200ml lapte
- 200g cascaval ras
- sare si piper dupa gust
- 3 linguri ulei
Taiem ceapa marunt si o calim in ulei pana devine transparenta. Punem peste ceapa spanacul congelat si le lasam la sotat impreuna pana spanacul e facut. Separat, amestecam laptele, smantana dulce si faina (folosim un tel, ca sa nu facem cocoloase) si le turnam peste spanac. Amestecam bine si le lasam sa dea cateva clocote impreuna.
Punem apoi usturoiul zdrobit, sare si piper dupa gust, urmeaza sa punem crema de branza, amestecam bine si lasam 2-3 minute la foc mic, pana se topeste branza. Urmeaza sa adaugam jumatate din cascavalul ras si un ou. Amestecam din nou si tragem de pe foc. Punem spanacul intr-un vas termorezistent uns cu unt, punem deasupra restul de cascaval ras si spargem un ou deasupra.
Dam spanacul la cuptorul incins la 180 de grade 15-20 de minute sau pana face o crusta frumoasa si oul este facut. Lasam sa se raceasca putin inainte de servire si sa stiti ca este la fel de bun si cald si rece. Astept cu drag impresiile voastre, mai ales daca il incercati. Sa va fie de bine si sa ii invatati pe cei mici ca spanacul este unul dintre cei mai buni prieteni ai omului, da?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu